Sopiva allas viimeistelee kylpyhuoneen tunnelman

15.11.2020

Kodin kalusteissa olemme alkaneet kiinnittää enemmän huomiota myös wc- ja pesutilojen tunnelmaan ja käytettävyyteen. Vaihtoehtoisia materiaaleja ja mahdollisuuksia toteuttaa oma unelmien pesutila onkin monia. Yksi keskeinen ohjaava tekijä oikean tunnelman luomiseksi on allastyypin valinta. 

1.    Allastasot


Kalusteen päälle asennettava allastaso on tällä hetkellä suosituin ja valmistajilta löytyykin useita allasmalleja ja valmiita allaskalusteita moneen makuun. Kalustevalintaa helpottamaan markkinoilla on myös valmiita kokonaisuuksia, joissa allastaso ja kaluste on samassa paketissa.

Altaiden materiaalivaihtoehtoja on mm. valumarmori, emaloitu teräs, keraaminen ja komposiittikivi. Vakiomitoitus leveyssuunnassa on usealla valmistajalla 10 cm välein, mutta esimerkiksi Temalilla leveyden ja syvyyden voi valita 5 cm välein.

Kuva: Temal TREND allaskaappi

Kun halutaan tason jatkuvan kalusteen yli, voidaan allastaso valmistaa mittatilaustyönä halutun mittaiseksi. Vallitseva trendi on kiinnittää taso seinään, jolloin kalustejalkoja ei tarvita ja lattian puhtaanapito on siten helpompaa.

Kuva: Arkkikaluste. Arkkikalusteen mittatilauksena tehty allastaso

2.    Tason päälle asennettavat altaat


Tason päälle asennettavat altaat jaetaan malja- ja uppoaltaisiin. Malja-altaat tekevät nyt paluuta ja pyöreät muodot nostavat suosiotaan. Markkinoilla on laaja valikoima materiaaleja ja värejä. Tarjolla on myös erikoisempia materiaali- ja designvaihtoehtoja esimerkiksi lasi- tai puukomposiitista valmistettuja altaita. Tämä toteutustapa mahdollistaa tasomateriaalivalinnaksi niin laminaattia, puuta, kiveä tai komposiittia.

Kuva: TEMAL Loop malja-allas. Allaslaatikoston lisävarusteena kätevä sähköpistoke.

3.    Allastaso ilman kalusterunkoa


Tyyli on yleisesti käytössä hotellien ja julkisten tilojen WC-tiloissa. Tämän tyyppiset ratkaisut ovat vähitellen löytämässä myös kotitalouksien WC- ja kylpyhuoneratkaisuihin.

Kiinteästi tilaan sovitetuilla allastasoilla luodaan modernia tunnelmaa. Altaat suunnitellaan ja valmistetaan usein mittatilaustyönä komposiittikivestä. 

Toteutuksessa allaskaappia ei välttämättä tarvita, vaan allastaso suunnitellaan paksuksi ja mitoitus jopa tilan seinästä seinään. Saumattomasti tasopintaan integroidun altaan alle voidaan suunnitella esimerkiksi tarvikehylly tai koneistaa käteviä aukkoja esimerkiksi pyyhettä varten.

Massiivisen paksu etureuna piilottaa katseilta altaan ja osan hajulukosta. Ratkaisu on vedenkestävä ja helposti puhtaana pidettävä.

Kuva: HIMACS allastaso

Väreissä on valinnanvaraa

Värivaihtoehtoja on lukuisia, esimerkiksi HIMACS komposiittikivivalikoimasta löytyy noin 100 väriä. Allas voidaan valmistaa joko tason värisenä tai eri värejä yhdistellen.

Laadukas HIMACS taso on pitkäikäinen ja helppohoitoinen. Päivittäisessä puhdistuksessa voidaan käyttää kodin puhdistusaineita. Materiaali hylkii itsessään kaikkia pesutiloissa käsiteltäviä aineita eikä siten helposti likaannu. Normaalilla huolenpidolla se säilyy uudenveroisena vuosikausia, eikä sitä tarvitse käsitellä millään hoitoaineilla. Komposiittikivituotteita valmistavat ja toimittavat useat keittiö- ja erikoiskalustevalmistajat.

Tutustu tasoon upotettaviin Metropolis pesualtaisiin, vaihtoehtona 100 väriä

Katso kaikki HIMACS väriryhmät ja värit

Huomioi nämä kylpy- ja WC-tilojen kalusteiden suunnittelussa

Allastyypin valintaa helpottaa, kun kartoittaa ennen suunnittelun aloitusta muutamia perusasioita.  

  • Onko huoneistossa useita eri WC- ja pesutiloja? WC-tilat, yhdistetty WC-suihkutila jne. Mikä on kunkin pesutilan käyttötarkoitus käytännön arjessa.
  • Paljonko ja millaista säilytystilaa tarvitaan pesupisteen välittömässä läheisyydessä. Tilan tehokas käyttö niin pienessä kuin isossakin kohteessa.
  • Mitkä ovat tilojen suunnittelua rajoittavat tekijät ja miten ne pitää ottaa huomioon materiaalivalintoja tehdessä. Ovien, ikkunoiden, vesipisteiden ja lattiakaivojen paikat.
  • Huomioi tilan toiminnallisuus kalusteita mitoittaessa. Usein jo 5 tai 10 cm vähemmän syvä kaluste tuo kylpyhuoneeseen lisää tilaa ja lisää käyttömukavuutta.
  • Millaista tunnelmaa ja tyyliä tilaan halutaan luoda. Allastyypin valinnalla voidaan paljon vaikuttaa pesutilojen tyyliin, jota WC- ja pesutilojen suunnittelulla halutaan tavoittaa. Esim. saumattomat ja huomaamattomat liitokset tuovat arvokkaan tunnelman. 
  • Valaistus ja peilit. Valaistukseen tarjoa LED valaistus useita persoonallisia mahdollisuuksia. esim.   Puhdas 4000 K valo sopii hyvin mm. peilien valoksi. Hyödyntämällä materiaalien valon läpikuultavuutta saadaan uusi mahdollisuuksia tausta valaistukseen.
  • Värimaailma ja pintamateriaalit. Trendin mukaan nyt myös kylpyhuoneissa satsataan kestävyyteen ja ajattomiin väreihin. Aina trendikäs kiiltävävalkoinen on saanut rinnalleen matta- ja satiinipintaiset vaaleat pinnat. Tasopinnoissa näkyy nyt vaaleat beigen hiekanruskeat sävyt, vaalea puu sekä vaaleat marmorikuosit. Rauhallisilla sävyillä saadaan luotua kylpylämäistä tunnelmaa. Esim. Tuusulan asuntomessuilla oli edelleen vahvasti esillä pinnoissa pehmeät ja lämminhenkiset marmorikuviot yhdistettynä tummaan puuhun. 
  • Kalustekokonaisuutta suunnitellessa kannattaa huomioida myös rakenteen ja materiaalin puhtaana pidon helppous.
  • Budjetti. 
  • Pesutiloissa kannattaa kalusteet aina suojata suihkuseinällä tms. Vaikka kaluste olisi valmistettu kosteutta kestävistä materiaaleista, seisovaa vettä ei sekään kestä. 

Kirjoittaja: Mika Lihavainen, puhelin +358 40 584 9533

Kuvat: LX Hausys, Studio Podrini, Temal, Arkkikaluste