Huippulaatuisia kalusteovia 3-D tekniikalla

12.08.2020

Lastulevy oli massiivipuun ja vanerin ohella yleinen kalusteoviaihioiden materiaali aina 1990 luvulle asti. Saman vuosikymmenen alussa käynnistynyt investointibuumi mdf-tuotantoon (medium density fiberboard) muutti kalusteteollisuuden raaka-ainepohjaa merkittävästi ja pysyvästi. Mdf- levystä tulikin nopeasti yleisin kalusteteollisuuden käyttämä kalusteovimateriaali.

Mdf on monessa suhteessa ihanteellinen materiaali. Se on luja, stabiili, helposti työstettävä, maalattava ja pintalaminoitava materiaali. Suuri etu verrattuna karkeampirakenteisiin levymateriaaleihin on että kalusteoviin voidaan tehdä jyrsimällä monimuotoisia reunapyöristyksiä ja erilaisia pintakuvioita ja urituksia. Mdf-levyä käytetään sekä maalattujen että laminoitavien aihioiden valmistuksessa.  

3D-pinnoittamalla saumattomat kalusteovet

Mdf on siinä määrin huokoinen ja ilmaa läpipäästävä materiaali, että muovipinnoitteet voidaan alipaineella imeä liimattavan aihion pintaan. Pinnoituksen pysyvyyttä tehostetaan yläpuolisella paineella, joka joustavan membrakumin välityksellä painaa esilämmitetyn pinnoituskalvon tiiviisti aihion pintaan.

Alipaineen, lämmityksen ja yläpuolisen puristuspaineen ansiosta saadaan 3-D pinnoitukseen soveltuva kalvo kääntymään saumattomasti aihion reunoihin. Tällöin myös levyaihion pinnassa olevat muotoillut jyrsinnät, kuten holvikaaret ja pinnan kevennykset saadaan kolmiulotteisesti pinnoitettua esimerkiksi puukuviodulla pinnoituskalvolla. Samalla vältytään reunanauhoitukselta ja oven etupintaan ei tule näkyvää, kosteudelle arkaa saumaa.   

Membrapuristimet, laminointitekniikka, 3-D kalvot, ja pinnoituksessa käytettävät liimat kehittyivät valtavasti 2000-luvun alkuvuosina. Näissä kehityspoluissa erityisesti saksalaiset, japanilaiset ja eteläkorealaiset toimijat ovat olleet eturintamassa. Tietyillä markkina-alueilla kalvopinnoitettujen kalusteovien markkinaosuus nousi parhaimmillaan jopa 70 prosenttiin kokonaismarkkinoista.     

Kalvopinnoitetuilla kalusteovilla ja kalusteilla on monia ylivoimaisia etuisuuksia. 3-D-kalvotustekniikan ansiosta kalusteovia ei reuna-nauhoiteta, vaan reunojen pinnoitus tulee yhtenäisenä osana samaa pintakalvoa. Kalvopinnoitettu ovi soveltuu hyvin myös keittiö ja wc-tiloihin, joissa vaaditaan hyvää kosteudenkestoa. Ovien pinnat ovat helposti puhdistettavia ja pinnat kestävät kolhuja, naarmutusta ja useampia kemikaaleja hyvin.  
Kuosivalikoimat ovat laajat ja moni-ilmeiset yksivärisitä ja puukuvioisista perusväreistä korkeakiiltoisiin ja abstrakteihin vaihtoehtoihin. 

Kovaa kulutusta ja kosteutta kestävät 3-D kalusteovet sopivat julkisiin tiloihin

3-D laminoidut kalusteovet soveltuvat erittäin hyvin vaativiin käyttökohteisiin, kuten julkisten tilojen kalusteratkaisuihin. Tyypillisinä käyttökohteina voidaan mainita mm. oppilaitosten, päiväkotien ja oppilasasuntojen, terveydenhuollon ja hoivakotien kalusteratkaisut ja saniteettitilojen kalusteet. Muita kovan käytön kohteita ovat mm ravintolat, huoltoasemat ja myymäläkalusteet.  

Kotimaista kalusteovien huippuosaamista

Manner-Euroopassa ja Britanniassa 3-D laminoidut kalusteovet muodostavat merkittävän osan kalusteovien kokonaistuotannosta. Myös Suomessa toimii tämäntyyppisiin kalusteoviin keskittyviä ja erikoistuneita valmistajia. Sekä Elega että Mellano ovat toimineet pitkään alalla ja kehittäneet sekä tuotantotekniikkansa että laadunvarmistuksensa huipputasolle. He tarjoavat tuotteitaan sekä kotitalouskäyttöön että julkistilojen sisustusratkaisuihin. Heidän kalvopinnoitetut tuotteensa tarjoavat helposti puhdistettavan, hygieenisen ja emissiovapaan ja sisäilmaturvallisen vaihtoehdot kalustevalintoihin.

3-D kalvolaminaatin rakenne

3-D kalvot voivat olla joko yksi- tai useampikerroksisia. Yksikerroskalvot ovat yleensä yksivärisiä.  Korkeakiito- ja pintakuviolliset kalvot ovat monikerroksisia.  Yksikerroskalvot ovat yleensä 0,30 – 0,35 mm paksuja kun taas monikerroskalvojen paksuudet vaihtelevat rakenteesta riippuen 0,35 – 0,55 mm välillä. Rullaleveydet vaihtelevat markkina-alueen mukaan 1 250 – 1 450 mm välillä. Suomessa käytetään lähinnä 1 450 mm leveitä kalvoja.

Alla on tyypillinen monikerroskalvon rakennekuva:

  • Kova pintalakkaus, jolla saadaan aikaan haluttu kiiltoaste, naarmutuksenesto ja helppo puhdistettavuus
  • Vinyyli pintakalvo, joka on kirkas ja kova, läpinäkyvä kalvo. Se on oleellinen osa kalvon rakennetta
  • Ohut painettu kalvo. Kalvon painatuksella saavutetaan haluttu pintakuosi kuten puusyy, abstrakti tai kivi sekä haluttu väri
  • Vinyyli peruskalvo, jolla saavutetaan kalvon rakenteelliset ominaisuudet kuten 3-D laminoitavuus
  • Pohjustekäsittely hyvän laminointituloksen varmistamiseksi

Lisäksi prosessin viimeistelytelalla voidaan kalvolaminaatin pintaan painaa martiointi, kuten kristallipinta tai puusyykuviointi.

Kuvat: LG Hausys

Kirjoittaja: Matti Vinha