Tyylikkään mattamaiset ja hygieeniset keittiöntasot

04.05.2020

Tyylikkään mattamaiset ja hygieeniset keittiöntasot

Kiinnitämme nyt erityistä huomiota puhtaanapitoon ja desinfiointiin, pintojen helppohoitoisuus onkin korostunut. Kun materiaalinpinta on helposti pyyhittävä ja pinnassa ei ole saumoja tai muita bakteereja helposti kerääviä kohtia, se on helpompi pitää puhtaana.

Moni meistä on ihastellut julkisten tilojen näyttäviä, saumattomia tasopintoja ja miettinyt vastaavaa materiaalia kotikäyttöön. Kyseessä on todennäköisesti komposiittikivi, joka soveltuu erinomaisesti myös kodin pintoihin. 

HI-MACS design keittiössä

Keittiön trendeissä korostuu terveellisyys, käytännöllisyys ja persoonallisuus. Kiinnitetään myös huomiota siihen, että kaikki neliöt ovat tehokkaassa käytössä, ja usein keittiö yhdistyy yhdeksi tilakokonaisuudeksi ruokailu ja oleskelutilojen kanssa. Tasopintojenpintojen värien ja muotojen pitää vahvistaa haluttua tunnelmaa kodinsisustuksessa.

Komposiittikiven luonnollisen mattamaisen lämmin pinta soveltuu hyvin kodintilojen materiaaliksi. Trendikkäästä väri- ja designvalikoimasta löytyy useita erilaisia tyylejä mm:

  • Lämpimät betoninsävyt tai marmorin luonnollisen pehmeät kuviot 
  • useita luonnollisia ja elegantteja yhdistelmiä, sekä huippusuunnittelija Marcel Wandersin suunnittelemat trendivärit.  
  • klassiset yksiväriset, vaaleat ja läpikuultavat sävyt 

Keittiön suunnitteluun ja toteutukseen antavat komposiittikiven ominaisuudet paljon mahdollisuuksia. Voit mitoittaa vapaasti tason paksuuden, pituuden ja leveyden niin, että kodin koko tila saadaan hyötykäyttöön.

Trendikkään ohuet keittiön tasot voidaan valmistaa helposti myös valmiista materiaalivahvuuksista 12 ja 20 mm. Komposiittimateriaali on koko vahvuudeltaan samaa väriä ja siksi tasojen reunat ja pyöristykset ovat tasopinnan väriset. Tasoa voidaan muokata tavallisilla puuntyöstötyökaluilla, joten esim. saneerauskohteessa voidaan tehdä tarvittavia porauksia tai muutoksia vielä asennusvaiheessa.

Tyylikkyyttä ja käytännöllisyyttä antavat samasta materiaalista valmistetut tasoon saumattomasti integroidut altaat, ja samaa materiaalia voidaan käyttää myös keittiön välitilassa. Voit toteuttaa rohkeitakin pyöreitä pintoja esim. saarekeratkaisuissa. Saumattomat ja huomaamattomat liitokset tuovat arvokkaan tunnelman. Lopputulos on näyttävä ja persoonallinen ja helppohoitoinen. 

Tasojen päivittäinen hoito


Laadukas HI-MACS- taso on pitkäikäinen ja helppohoitoinen. Päivittäisessä puhdistuksessa voidaan käyttää kodin puhdistusaineita. Materiaali hylkii itsessään kaikkia keittiössä käsiteltäviä aineita eikä siten helposti likaannu. Normaalilla huolenpidolla se säilyy uudenveroisena vuosikausia, eikä sitä tarvitse käsitellä millään hoitoaineilla.

Helposti tahraavat tuotteet suositellaan pyyhkimään kuitenkin mahdollisimman pian. Jos pintaan pääsee pinttymään esim. elintarvikeväriaineita, ne voidaan poistaa valkaisuaineella. Tämän jälkeen pinta puhdistetaan tavallisella puhdistusaineella ja huudellaan vedellä. 

HI-MACS kestää hyvin jokapäiväistä käyttöä ja normaalia kulutusta, mutta siihen tulee kuitenkin mikroskooppisen pieniä jälkiä, jotka eivät juuri näy vaaleissa sävyissä. Tummissa sävyissä pintaan tulevat pienet käytön jäljet näkyvät helpommin ja siksi kovan kulutuksen kohteisiin, kuten keittiöön, suositellaan vaaleita sävyjä. Terävät esineet saattavat aiheuttaa pieniä naarmuja tason pintaan. Jäljet voidaan hioa helposti pois, mutta syvempien viiltojen tai vaurioiden korjaaminen vaatii ammattilaisen apua. Korjauksen jälkeen tasot ovat taas uuden veroisia. Taso voidaankin uudistaa usean vuoden käytön jälkeen hiomalla sen pinta kevyesti, tarkemmat ohjeet kannattaa kuitenkin kysyä alan ammattilaiselta. 

Samoin kuin monien muidenkin keittiötasomateriaalien kohdalla, on kuumia astioita käsiteltäessä muistettava laittaa pannunalunen tason pinnalle. Materiaalin itsessään on paloturvallinen ja käytännössä palamaton. 

Komposiittikivituotteita valmistavat ja toimittavat useat keittiö -ja erikoiskalustevalmistajat.

Katso HI-MACS keittiöesite Kitchen and bath

Tutustu HI-MACS hoito-ohjeeseen (pdf)

Katso Marcel Wandersin suunnittelemat värit

Inspiroidu LG:n referenssikuvista

Kuvat: Photo credit © Denis Dalmasso ja Studio Podrini

Kirjoittaja: Mika Lihavainen