Hyvä pintahygienia terveydenhuollon tiloissa suojaa potilaita ja henkilöstöä

01.04.2020

Sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon kohteissa pintojen puhtaus on tärkeä osa tartuntojen ja niiden leviämisen ehkäisyä. Tilojen ja esineiden huolellisella puhdistamisella varmistetaan korkea hygieniataso ja turvallinen ympäristö niin potilaille kuin henkilöstöllekin. 

Siivous suoritetaan aseptisessa työjärjestyksessä, eli puhdistaminen tapahtuu puhtaasta likaisempaan ja ylhäältä alaspäin. Kosketuspinnat, kuten ovien kahvat, vesihanojen käsiosat ja työtasot puhdistetaan erityisen huolellisesti. Nykyään on saatavilla myös antimikrobisella pinnoitteella käsiteltyjä ovien heloja yms. osia, jotka on helpompi pitää hygieenisinä. Sairaaloissa siivousvälineet ovat yleensä osastokohtaisia.

Sairaaloissa tilat jaetaan kolmeen ryhmään puhtausvaatimusten mukaisesti. Ryhmä I sisältää huonetilat, joissa hoidetaan tai tutkitaan infektioherkkiä potilaita sekä esimerkiksi steriloitujen välineiden ja materiaalin säilytystilat sekä apteekin aseptiset tilat.

Ryhmään II kuuluvat esimerkiksi potilashuoneet sekä hoito- ja tutkimushuoneet, jotka eivät sisälly ryhmään I sekä pesu-, kylpy- ja wc-tilat ja osastojen keittiöt. Ryhmä III sisältää muut tilat, kuten pukuhuoneet ja varastot, yleistilat sekä käytävät.

Helppohoitoiset pintamateriaalit – helpompi hygienia

Laboratorioihin, sairaaloihin, leikkaussaleihin, terveyskeskuksiin ja lääkärien vastaanottohuoneisiin soveltuvat emissiovapaat, hygieeniset ja helppohoitoiset pintamateriaalit kuten esimerkiksi vinyylilattiapinnoitteet sekä komposiittikivi.

Komposiittikivi soveltuu hyvin terveydenhuollon kalusteisiin, koska materiaali on tiivistä ja kuidutonta, eli pintaan ei imeydy likaa eikä siitä irtoa hiukkasia. Komposiittikivestä saa myös valmistettua laajoja saumattomia pintoja, jolloin ne ovat helposti puhdistettavissa eikä niihin jää kohtia, jotka keräisivät bakteereja.

Komposiittikivitasoon on mahdollista asentaa myös pesualtaat saumattomasti, jolloin allastasotkin on helpompi pitää puhtaana. Materiaali kestää hyvin myös happoja ja alkaleja, joita käytetään esimerkiksi laboratorioissa.

Terveydenhuollon lattioihin hyvä vaihtoehto on vinyylilattiapinnoite, joka kestää kulutusta, ei haihduta mitään yhdisteitä sisäilmaan ja vaimentaa ääniä. Lattian tiivis pinta, joka ei kerää likaa ja on myös hyvin puhdistettavissa, on käytännöllinen vaativissa olosuhteissa. 

LG Hausysin serifioidut pintamateriaalit terveydenhuollon tiloihin

Nordstock tuo maahan LG Hausysin valmistamia HI-MACS® komposiittikiveä ja ORIGIN vinyylimattoa, jotka soveltuvat terveydenhuollon kohteisiin. 
HI-MACS on monipuolinen materiaali, jota on käytetty mm. sairaaloiden hoitopöydissä ja laboratoriokalusteissa. Materiaali on kestävä ja pitkäikäinen. Pinnat voi tarvittaessa uudistaa hiomalla, jolloin esimerkiksi työtasoja ei tarvitse vaihtaa, vaan niiden huolto riittää. 

HI-MACS komposiittikivelle on hyväksytty useita kansainvälisiä ja eurooppalaisia sertifikaatteja kuten Rakennusmateriaalien päästöluokitus M1, terveydenhuollon LGA ja NSF, paloturvallisuuden Warrington Fire–class 0 ja DIN 4102-1 sekä ympäristön LEED ja ISO 14001 -sertifikaatit.  

Homogeeninen, emissio-, ftalaatti- ja raskasmetallivapaa ORIGIN vinyylimatto tuo viihtyisyyttä sairaala- ja terveydenhuollon ympäristöön. Deep Clean UV+ pintakäsittelyn ansiosta materiaali on antibakteerinen, sähköä varaamaton ja naarmutuksenkestävä. Kova PUR pintalakkaus pitää pinnan tiiviinä, kemikaaleja kestävänä ja helppohoitoisena.

Vinyylimaton valmistuksessa on käytetty vain turvallisia ainesosia, se on 100% ftalaatti-ja raskasmetallivapaa. ORIGIN vinyylipinnoitteessa on kovan luokan kulutuskestävyys T (EN 660 – 2), EN / ISO ja CE – sertifikaatit sekä M1 sisäilmaluokitus.

Sekä HI-MACS komposiittikivi että ORIGIN vinyylimatto soveltuvat kaikkiin sairaaloiden ja muun terveydenhuollon tiloihin.

Monipuolista designia terveydenhuollon kohteisiin

Myös terveydenhuollon kohteiden suunnittelussa kannattaa hyödyntää HI-MACS komposiittikiven monipuolisia ominaisuuksia. HI-MACsin noin sadan värin joukosta löytyy eri teemoihin ja toisiinsa sopivia sävyjä ja kuoseja, joilla saa viihtyisän ympäristön.

Kalusteisiin voi suunnitella turvalliset, pyöristetyt kulmat sekä erilaisia tehosteita, joissa on yhdistetty valoa ja läpikuultavuutta. Lämpömuovauksen avulla voi toteuttaa erikoisia yksityiskohtia tai esineitä.

Uudet supermuovautuvat materiaalit, valkoinen Ultra Thermoforming ja tumma Intense Ultra taipuvat erityisen hyvin, niissä on tavalliseen materiaaliin verrattuna 30% parempi muovautuvuus ja taivutussäde 6 mm. 

Aiheeseen liittyvää sanastoa

desinfektio = käsien, esineiden, työtilojen puhdistaminen mikrobeista, ei kuitenkaan niiden itiöistä 
antiseptiikka = pieneliöiden vähentäminen antiseptisten aineiden avulla 
aseptiikka = menettelytavat, joiden avulla pyritään toimimaan mikrobittomasti (esim. leikkaussalissa) 
sterilointi = puhdistaminen taudinaiheuttajista; esineiden tai työtilojen puhdistaminen taudinaiheuttajista, itiöt mukaan luettuina 
antibakteerinen = bakteereja tappava tai niiden lisääntymistä estävä 
emissio = säteily; hiukkasen tai fotonin lähteminen aineesta 
homogeeninen = tasakoosteinen, tasarakenteinen, tasalaatuinen 
antimikrobinen = mikrobeille haitallinen, estää kasvun tai tappaa ne; myös tulehdusta lievittävä 
mikrobi = mikro-organismit eli mikrobit ovat yksinkertaisia, yleensä yksisoluisia, erilaistumattomia eliöitä, jotka eivät näy paljain silmin. Mikrobeihin kuuluvat bakteerit, levät, alkueläimet, hiivat, homeet ja virukset. 
emissio = säteily; hiukkasen tai fotonin lähteminen aineesta
ftalaatit = ftalaatteja käytetään laajasti muovien, kuten polyvinyylikloridin (PVC), pehmentämiseen (THL)

Lähteet:

Tays, Duodecim terveyskirjasto, THL sivusto, Tieteen termipankki, solunetti.fi

Kuva: HI-MACS® qualities for a gynecological clinic in Valencia. Location Valencia, Spain. Design Fran Canós Studio. Engineering Fran Canós Studio. Material HI-MACS® Alpine White. Photo credit © Lope Matías

Kirjoittaja: Sari Huovinen

Lue myös: Terveydenhuollon pintamateriaalit mikrobien torjunnassa