Vinyylilattia nostaa suosiotaan – millainen materiaali se on?

28.04.2021

Edullinen laminaatti on Suomessa suosittu lattiamateriaali, mutta vinyylilankut ja -laatat ovat entistä kysytympiä, koska ne on helppo asentaa ja niissä on parempia ominaisuuksia mm. akustiikassa sekä iskujen ja kosteuden kestävyydessä.


Uuden sukupolven vinyylilattioissa huippuominaisuudet

Nykyaikaiset LVT- eli Luxury Vinyl Tiles-vinyylilattiat ovat korkealaatuisia, ja niissä on luonnonkiven tai puun ulkoasu. Vinyylilattian luonnolliset kuosit antavat hyvät puitteet muulle sisustukselle tinkimättä materiaalin hyvistä ominaisuuksista ja mukavuudesta.

Uuden sukupolven LVT-vinyylilattioiden materiaali on valmistettu puristamalla lasikuituvahvistettu vinyylirunko, kuviopainettu filmikerros ja pinnan polyuretaani (PUR) kulutuskerros korkeassa paineessa ja lämpötilassa yhteen. Päällyste on jäykkä ja stabiili. Vinyylilattia on jalan alla lämmin ja se ei kopise. LVT:ssä on kova iskunkestävyys eikä pinta lohkea isolta alueelta, mikäli siihen osuu kova esine.

SPC, eli Stone Plastic Composite, on edistyksellisin materiaali vinyylilattioissa. SPC-vinyylilattiassa on luja kivimineraaliyhdisteinen PUR pintakäsittely, joka on erittäin kulutuskestävä. Materiaalin tiivis ja luja kivikomposiittirunko kestää kovaa kulutusta ja rasitusta sekä iskuja. Kivikomposiitti ei myöskään reagoi ilman kosteuden vaihteluihin, joten se sopii hyvin myös tiloihin, joissa ei ole talvilämmitystä. 

Uuden sukupolven vinyylilattiat kestävät hyvin kosteutta, koska sitä ei pääse imeytymään runkoon. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että kosteutta saattaa joutua lattian alle lankkujen tai laattojen saumoista. Täysin vedenkestäväksi ei vinyylilattiaakaan voi siis kutsua, vaikka itse materiaali vettä kestääkin.

 

Askeläänivaimennuksella mielenrauhaa


Valmiilla askeläänenvaimennuksella varustellut vinyylilattiat ovat hyvä ratkaisu esimerkiksi julkisiin tiloihin tai toimistoon, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja on korkeampi melutaso. Toimistossa työhön keskittymistä edesauttaa hyvä akustiikka, johon vaikuttaa myös lattian kautta askelista, kolahduksista tai taustamelusta kantautuvat äänet. Oikealla lattiamateriaalilla voi laskea melutasoa ja lisätä tilan viihtyisyyttä.

Myös esimerkiksi kerrostalossa voi vaimentaa askelääniä valitsemalla lattianpäällysteen, jossa on äänenvaimennus valmiiksi mukana. Askeläänivaimennetun lattian asennus on nopeaa, kun vinyylilankut tai -laatat on varustettu laadukkaalla pikapontilla.


Mikä on sopiva lattiamateriaali?


Vanha sanonta kuuluu, että halvalla ei saa hyvää. Edullisempi laminaattilattia voi kuitenkin olla riittävä, jos lattiaan ei kohdistu paljon rasitusta tai kosteutta eikä ole tarvetta kiinnittää huomiota akustiikkaan, tai jos haluaa uudistaa ulkonäköä vaihtamalla lattian muutaman vuoden välein. Laadukas vinyylilattia kannattaa valita, jos tarvitaan lisää kestävyyttä, lämpöä sekä kosteuden sietoa ja tilassa on enemmän melutasoa. 


Vinyylilattialla mukavuutta kotielämään

Kotona esimerkiksi leikki-ikäisten lasten on mukavampi paukuttaa leluja lämpöisemmällä ja iskuja kestävämmällä vinyylilattialla eikä salaa kaatunut mehulasillinenkaan tuhoa lattiaa. Myös lemmikkien kynsien rapina saattaa kuulostaa hiukan vähemmän riipivältä vinyylilattialla kuin laminaattilattiaa vasten.

Jos valitset kotiin vinyylilattian, kannattaa tarkistaa, että materiaali on nykyaikaista, sillä perinteisissä vinyylimateriaaleissa on samanlainen puukuiturunko kuin laminaatissa, joten niiden kosteudenkestävyys ja akustiset ominaisuudet ovat heikommat kuin uuden sukupolven vinyylilattioissa. Nykyaikaiset vinyylilattiat ovat myös sisäilman kannalta turvallisia, koska ne eivät haihduta ilmaan mitään yhdisteitä.

 

Toimivuutta ja viihtyisyyttä toimistoon

Toimitiloissa kannattaa valita kovan kulutuksen kestävä vinyylilattia laminaatin sijaan. Askelten kopinasta ja puheesta kantautuva melu kaikuu vähemmän vinyylilattialta ja sen rakenne kestää sateesta sisälle kantautuvan veden ja kosteuden. Kun lattiamateriaalin käyttöluokka on riittävän korkea, voi olla varma, että lattiaa kestää rasituksen ja kulutuksen.

Parhaimman melun vaimennuksen ja kestävyyden saa valitsemalla askeläänivaimennuksella varustetun SPC-lattian. Pieni lisä viihtyvyyteen hyvän lattian avulla ei liene pahitteeksi toimistollakaan.

Lattioiden kulutuksenkesto ja käyttöluokitus


Lattiamateriaalin laatua ja kestävyyttä voi arvioida sille annetun ISO-standardin mukaisen käyttöluokituksen perusteella. Luokitus myönnetään tuotteelle testaamalla mm. materiaalin kulumista, painumakestävyyttä ja muita ominaisuuksia. Mitä korkeampi luokitus on, sitä kestävämmästä tuotteesta on kysymys. Usein on perusteltua valita käyttöluokan 32 lattia myös asuintaloon tiloihin, joissa kulutus on erityisen voimakasta.

Käyttöluokkia on kolme:

  • Luokat 21–23: asuinympäristöt
  • luokat 31–34: julkiset tilat
  • luokat 41–43: kevyt teollisuus.

 

Laadukas vinyylilattia Nordstockilta


Nordstockin valikoiman vinyylilattiat ovat sertifioituja premiumtason lattiamateriaaleja, jotka soveltuvat käyttöluokallaan 42 erittäin kovan kulutuksen kohteisiin.

Nordstock Flooring LVT vinyylilankuissa on suuri lankkukoko ja hienosti viimeistelty luonnollisen näköinen pinta, jossa puusyykuviot sekä näkyvät että tuntuvat. LVT-vinyylilaatoissa on kaunis kivimäinen tai betoninen kuosi. LVT vinyylilattioissa on patentoitu lukituspontti, joka on helppo napsauttaa paikoilleen.

LX Hausysin PRESTG SPC on uuden sukupolven lattiapäällyste, jossa on tekniset huippuominaisuudet ja monipuolinen design. SPC-vinyylilattiassa on myös valmiiksi asennettu askeläänenvaimennus dB 22 ja nopeasti asennettava patentoitu lukituspontti.


Kirjoittaja: Sari Huovinen