Asiakaskokemus – Joonas Pesosen keittiöremontti

09.06.2021

“Jos nyt aloittaisin keittiöremontin, aloittaisin suunnittelun tasosta.” Tähän lauseeseen kiteytyy ensimmäisen keittiöremonttini isoin oppi. 

Muutin vuosi sitten uudiskohteeseen, jonka pintamateriaaleihin en päässyt enää vaikuttamaan. Muutettuani loft-henkiseen asuntoon, huomasin alkuvaiheessa jo, kuinka keittiöni oli kodin kipupiste – niin ulkoisesti kuin käytännöllisesti. Keittiön yleisilme ei vastannut kodin muuten niin avaraa ja valoisaa tunnelmaa. Esteettisyyttäkin isompi haaste oli keittiön epäkäytännöllisyys. Keittiötä ei oltu suunniteltu 1-2 hengen talouteen. Tästä näkyvin esimerkki oli neljän tason liesi 30 neliöisessä yksiössä.

Keittiöremonttia suunnitellessa haaveena oli avarampi kokomusta keittiö. Tavoitteena oli lisätä laskutilaa ja ottaa hukkakuutiot paremmin käyttöön. Olimme keittiösuunnittelija Kati Maajaakkolan kanssa pitkällä meidän suunnitelmissa tehdä linjakas musta keittiö: mustat kaapit, musta taso. Yksinkertainen ja tyylikäs kokonaisuus. 

Olin aikaisemmin bongannut valokuvaaja Kaisu Kaplinin keittiön ja kiinnitin siinä erityisesti huomiota värimaailmaan sekä elävään kivitasoon. Mainitsin tästä Katille ja ryhdyimme leikittelemään ajatuksella vaaleampi sävyisemmästä keittiöstä. Kati otti esiin pienen näytepalan Nordstockin HIMACS komposiittikivitasosta. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. 

Innostuin oikein olan takaa tästä elävästä tasovaihtoehdosta. Vaikka kuinka kävimme muidenkin toimittajien kivitasoja läpi, en päässyt irti Terrazzo Classico nimisestä vaihtoehdosta, joka oli pehmeän lämmin, sopivan eloisa ja luonnollisen näköinen. Taso sopi hyvin yhteen myös puuterin ja saven sävyihin, joita vilkuilimme AINA keittiön valikoimasta. Nähtyäni tason, päätimme heittää alkuperäiset suunnitelmat romukoppaan ja miettiä tason ympärille sopivaa kokonaisuutta.

 

Mihin panostaa keittiössä?

HIMACSin komposiittikivestä tehty taso ylitti hieman oman budjettini. Olin ajatellut, että taso on se, mistä voin tingata. Näin jälkikäteen ajateltuna, tason tulisi olla viimeinen asia, josta kannattaa tingata. Alkuperäisessä keittiössä tasomateriaali oli puuta. Puinen taso on varmasti yksi markkinoiden edullisimmista vaihtoehdoista ja siihen on myös syynsä. Taso nimittäin imi kaiken rasvan ja lian itseensä sekä sen puhtaana pitäminen oli työlästä. Lyhyenkin käytön jälkeen tasossa alkoi näkymään elämisen merkkejä.

Keittiötason käyttökapasiteetti on ylivoimaisesti suurin keittiössä. Kaappien pinnat tosin ovat neliömäärältään suuremmat kuin tason, joten kai tässä piilee se syy, miksi huomio kiinnittyi helpommin pois tasosta. Onnekseni keittiösuunnittelija sai mieleni kääntymään ja ymmärtämään, mihin kannattaa panostaa ja missä tingata.

Elävämpi ja värikkäämpi keittiötaso antoi laajemman mahdollisuuden leikitellä eri väreillä kaappeja valittaessa. Terrazzo Classicon pinnasta pystyi valitsemaan helposti pehmeitä sävyjä, jotka meni yksiin ylä- ja alakaappien kanssa, mutta myös poimimaan yksityiskohdille omia sävyjä, kuten tumma tamminen avohylly. Tämä valikoitui tason ruskeista yksityiskohdista. Alkuun pohdin onko taso turhan levoton, kun sen pinnassa tapahtuu niin paljon. Keittiö on muuten hyvin pelkistetty ja rauhallinen, niin HIMACS-taso tuo juuri oikeanlaista särmää kokonaisuuteen.

 

Onnellinen uuden keittiön omistaja

Tason tilaus ja toimitus meni mutkattomasti. Keittiösuunnittelija toimitti tarkat mitat tehtaalle ja timpurit kävivät paikan päällä tekemässä tarkistusmittauksen, että kaikki varmasti menee nappiin. Ja kaikkihan meni! Itse asennus hoitui silmänräpäyksessä. 

Keittiöön haluttiin yksinkertaisuutta, joten päätimme tehdä tiskialtaan samasta materiaalista kuin tasokin. Hienona pienenä näkymättömänä yksityiskohtana voi pitää saumattomuutta. Taso toimitettiin kahdessa osassa, mutta lopputulos näyttää kuin se olisi yksi ainoa kappale. Osat ”sulatettiin” toisiinsa. Tästä “sulattamisesta” Nordstockin henkilökunta osaa kertoa varmastikin enemmän.

Saumaton ratkaisu tuo tyylikkyyttä, mutta myös helppoutta puhtaana pitämistä. Puiseen tasoon verrattuna komposiittikivi on huomattavasti helpompi pitää puhtaana. Tiskialtaasta irtoaa haastavampikin lika, kuten punajuuri, pelkällä rätillä ja vedellä. Nykyään tulee myös aikaisempaa vähemmän puunattua tiskiallasta tai keittiötä, sillä lika liikkuu ja irtoaa aikaisempaa helpommin. 

Voisi sanoa, että keittiön katseenvangitsijana toimii HIMACS-taso. Joka kerta, kun kuvaan tasoa Instagramin puolella, saan uteluita ja ihastelua juurikin tasosta. Kyllähän se hymyilyttää, kun katsoo uutta keittiö ja sen tasoa sekä keittiöremontin tuomaa muutosta asuntooni. Kaiken kaikkiaan taso oli oivallinen valinta, joka kestää kulutusta ja ikää – sekä katseita.

Kirjoittaja ja kuvat: Joonas Pesonen

https://www.pesojoonas.fi/

Kiinnostuitko värillisistä altaista? Tutustu Metropolis-allasmallistoon

 

Miten saumattomat pinnat valmistetaan?

HIMACS komposiittikivestä voidaan valmistaa saumattomia, suoria ja kaarevia pintoja. Saumaton pinta valmistetaan sävytetyn HIMACS komponenttiliiman avulla. Jokaiselle HIMACS värille on yhteensopiva liiman sävy.

Saumattoman pinnan valmistuksessa yhteensopiviksi työstetyt kappaleet liimataan sävytetyllä liimalla ja levyt puristetaan kuivumisen ajaksi yhteen puristimilla. Liimassa tapahtuu kemiallinen reaktio, jolloin liima kovettuu ja se hitsautuu saumakohtaan. Liiman kuivuttua ylimääräinen liima poistetaan pinnalta esimerkiksi käsijyrsimellä tai höylällä, ja saumakohta sekä levyn pinta hiotaan haluttuun kiiltoasteeseen. Lopputuloksena on sileä ja saumaton pinta, jossa liitoskohta on huomaamaton.

Tutustu HIMACS-valikoimaan

HIMACS pinta viimeistellään hiomalla